5 arsye përse duhet të zgjidhni Kolegjin Universitar Qiriazi

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

5 arsye përse duhet të zgjidhni Kolegjin Universitar Qiriazi

 • Stafi akademik

Kolegji Universitar Qiriazi ndër vite i ka kushtuar një rëndësi të veçantë stafit akademik, duke bërë pjesë të kolegjit pedagoget më me eksperiencë dhe më të spikaturit në fushën e ekonomisë, jurispudencës, teknologjisë ushqimore, teknologjisë së informacionit dhe turizmit. Pedagogët janë shtylla kryesore që garantojnë suksesin e studentit në të ardhmen, ndaj dhe Kolegji Universitar Qiriazi në bashkëpunim me universitet e vendeve të BE-se u mundëson studentëve të zhvillojnë mesim edhe me pedagogët e universiteteve më prestigjoze në botë.

 • Punësimi i studentëve gjatë dhe pas kryerjes së studimeve

Kolegji Universitar Qiriazi ju garanton të gjithë studentëve mundësinë e punësimit si gjatë por edhe pas kryerjes së studimeve. Si arrin ta bëjë të mundur këtë gjë universiteti?  Kolegji Universitar Qiriazi ka një bashkepunim te ngushte me Dhomen e Tregtise Tirane, dhe me një numër të madh biznesesh dhe institucionesh që sigurojnë praktikat dhe punësimin e studentëve. Nëpërmjet këtyre lidhjeve Kolegji Universitar Qiriazi i mundëson kujt do studenti që dëshiron të punojë part time ose full time, nga viti parë bachelor deri në vitin e fundit master.

 • Infrastruktura dhe Laboratorët modern

Kolegji Universitar Qiriazi ofron kushte moderne për kryerjen e procesit mësiomor në aspektin teorik dhe atë praktik. Ky universitet vlerëson maksimalisht ndërthyrjen e teorisë me praktikën. Studentët mund të aplikojnë e praktikojnë dijet dhe profesionin nëpërmjet laboratorëve, klinikave ligjore, zyrave dhe institucioneve financiare që universiteti ofron në shërbim të tyre. Kolegji Universitar Qiriazi ka në misionin e vet edukimin e brezave nëpërmjet praktikës në proceset e punës.

 • Asistencë Individuale dhe mbështetje për çdo student në bazë të nevojave

Në fokusin e Kolegjit Universitar Qiriazi është rritja e kapaciteteve të studentit si në aspektin profesional, por edhe atë social e kulturor. Ndaj çdo vit e më shumë shtohet vemendja e universitetit ndaj kërkesave dhe nevojave specifike të çdo studenti për të zhvilluar background-in dhe karrierën e tyre për të ardhmen. Në Kolegjin Universitar Qiriazi studentit i ofrohet asistencë individuale nga secili pedagog për të diskutuar çështje që lidhen me modulin, angazhimin e studentit në kërkim shkencor, konferenca etj. Organizatat dhe klubet studentore janë një mundësi tjetër e mbështetjes dhe promovimit të studentëve të KUQ.

Mbështetja me bursa jo vetëm e maturantëve me mesatare të lartë, por edhe e studentëve që vazhdojnë ta ruajnë mesataren përgjatë studimeve bachelor dhe master. Universiteti ofron gjithashtu bursa të plota për zhvillimin e studimeve master në universitetet e BE, ku kriter i vetëm është nota mesatare.

 • Universitet i akredituar dhe ofron një larmishmëri të programeve të studimit

Kolegji Universitar Qiriazi është një universitet i akredituar.

Ky universitet ofron një larmishmëri programesh studimi si:

Fakulteti Ekonomik

Profilet:

 • Finance
 • Menaxhim biznesi

Master professional:

 • Finance
 • Administrim biznesi

Master shkencor:

 • Finance
 • Administrim biznesi

Fakulteti i Drejtesise dhe Shkencave te Edukimit

Profilet:

 • E drejte biznesi ose business law

Master professional:

 • Jurist me drejtim biznesi

Master  i shkencave:

 • E drejte civile dhe tregtare

 

 Kolegji  Profesional i Larte 2 vjecar

Teknologji ushqimore  (Teknolog ushqimor)

Programet:

 • Teknologjinë e Produkteve Bimore
 • Teknologjinë e Produkteve Shtazore
 • Teknologjinë e Pijeve dhe Ujit

Teknologjia e Informacionit dhe Komunikimit (TIK)

Programet:

 • Teknologji Informacioni dhe Komunikimi
 • Elektronikë
 • Web Design

Hoteleri – Turizem 2 vjecare

FILLUAN REGJISTRIMET.png

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Mbyllet faza e parë/ Regjistrimet në fakultete, dalin kuotat e ezauruara

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

E para fazë e raundit fillestar të regjistrimeve në universitete ka ezauruar pjesën dërrmuese të degëve që preferohen më së shumti nga të rinjtë.

Drejtori i Rrjetit Akademik Shqiptar, Arjan Xhelaj
Drejtori i Rrjetit Akademik Shqiptar, Arjan Xhelaj

Fituesit në Mjekësi, Shkenca ekonomike apo Drejtësi nuk kanë ngurruar të regjistrohen që në 48- orëshin e parë, duke plotësuar kështu shumicën e kuotave, kryesisht në universitetet e kryeqytetit. Ndonëse synimi i qeverisë është orientimi i ekselentëve drejt Mësuesisë, Mjekësia është ajo që vijon të thithë studentët më të mirë.

Deri mesditën e djeshme, vetëm pak përpara se të mbyllej portali, figuronin të regjistruar mbi 200 studentë, nga 260 kuota që ofron në total ky program. Shifrat i bën publike Arjan Xhelaj, drejtor i Rrjetit Akademik Shqiptar.

Universiteti qiriazi (1)

Regjistrohu tani dhe përfito 10% zbritje të tarifës së studimit për këtë vit akademik ! 

“Mjekësia e përgjithshme pothuajse është ezauruar. Deri tani është në masën 70 për qind dhe mund të themi që në dy fazat e para të raundit të parë kjo degë plotësohet”. Jo më pak të regjistruar ka në degët e Ekonomisë dhe Drejtësisë, të cilat gjithashtu kanë marrë nxënës shumë të mirë. “Kemi degët e Ekonomisë me afro 18% të regjistruar, ndjekur nga Shkencat Politike dhe Sociale me rreth 13% dhe Mësuesia mbi 10%”, pohon Xhelaj.

Ajo çka vihet re, si në aplikime, ashtu edhe në regjistrimet në universitete, është prirja nga degët që sigurojnë punësim, jo vetëm brenda, por edhe jashtë vendit. E tillë është Infermieria, e preferueshme në Universitetin Mjekësor të Tiranës si edhe në rrethe. “Një ecuri të mirë kanë degët e Infermierisë, veçanërisht në universitetet rajonale, ku janë regjistruar jo pak studentë”.

Prej vitesh, faza e parë e regjistrimeve është kthyer në një procedurë formale, ku çdo nxënës që ka shkëlqyer merr degën që dëshiron. Për kandidatët e tjerë, gara nis në fazën e dytë, me lirimin e qindra kuotave që deri dje mbaheshin peng nga këta ekselentë. Për drejtorin e RASH, fazat e tjera do të sqarojnë gjithë situatën.

“Pritet një ecuri edhe më e shpejtë gjatë fazave të tjera, ku shumë maturantë, duke filluar nga sot, do ta shikojnë veten fitues në degë të ndryshme dhe do të vijojnë regjistrimin”. Nga 23 mijë aplikantë për në universitetet publike e private, janë regjistruar pesë mijë prej tyre. Regjistrimet do të vijojnë deri në datën 15 shtator për raundin e parë, duke lënë një mundësi për çregjistrimin e atyre që kanë ndërruar mendje, në datën 16 shtator.

Dy raunde të tjera, përkatësisht me pesë dhe tri faza secila, pritet të ezaurojnë kuotat që ofrojnë universitetet. Konkurrimi pritet të mbyllet në fund të muajit tetor, kur lista finale me studentët e regjistruar të shkojë zyrtarisht në Qendrën e Shërbimeve Arsimore.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Regjistrimet në universitet, ndryshimet në listat e fituesve

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Nisin regjistrimet në universitet në 7 faza 48-orëshe. Si do të ndryshojnë listat e fituesve për maturantët që nuk janë shpallur fitues në një program studimi. Procesi i çregjistrimit dhe aplikimi në raundin e dytë

2 shtatori shënoi nisjen e fazës së parë të regjistrimeve në universitetet publike. Regjistrimet do të vazhdojnë edhe këtë të martë, për të gjithë maturantët të cilët janë shpallur fitues të degëve përkatëse. Ditën e djeshme fluksi ka qenë mjaft i lartë, kryesisht në universitetin Mjekësor të Tiranës, ku si fillim regjistrimi ka nisur me studentët e ekslenecës. Në programin e studimit të Mjekësisë së Përgjithshme 1/3 e kuotave janë plotësuar vetëm me këtë fazë aplikimesh. Ndërkohë mësohet se në total, numërohen mbi 2 mijë maturant të regjistruar për fazën e parë të aplikimeve deri dje. Procesi i regjistrimit do të zhvillohet në 7 faza 48-orëshe, pra renditja e listave fituesve të maturantëve do ndryshojë 7 herë. E gjithë kjo do të ndodhë në varësi të kuotave që do të mbeten bosh nga përfundimi i fazave të regjistrimit.

Kjo i jep shpresë maturantëve të cilët gjenden poshtë vijës së kuqe të kualifikimit për të nisur regjistrimin. Kështu, në momentin që maturanti vendos të regjistrohet në një nga degët ku ai është shpallur fitues, automatikisht lirohen kuotat e preferencave të tjera ku ai ka përzgjedhur, duke bërë të mundur që të ngjiten sipër vijës së kuqe maturantët të cilët nuk ishin fitues në listat e para. Ata maturantë të cilët nuk do të paraqiten brenda afatit kohor 48 orë, humbasin të drejtën për t’u regjistruar, duke pritur kështu raundin e dytë të aplikimeve. “Në rast se pas çdo faze konstatohen kuota të paplotësuara, zhvendoset vija e kuqe dhe shpallen fitues të rinj të asaj faze. Këta fitues të rinj regjistrohen vetëm në fazën pasardhëse. Këto faza vijojnë deri në plotësimin e kuotave dhe përfundojnë në datën e përcaktuar në kalendarin e miratuar me urdhër të titullarëve të QSHA-së dhe RASH-it, për çdo vit akademik”, sqaroi më herët udhëzimi i MASR-së.

 

Në SCCAlbania ne kemi specialistët e duhur për përgatitje në Mininaturë, Maturë dhe Universitet!
📚📖👩‍💻👨‍💻
Eja dhe mëso më tepër mbi programin dhe specialistët tanë!
Kontakt: 0692744472
Mail: sccalbania@gmail.com

Ndryshimet

Ndryshimi i listës fituese, gjendet online në portalin “U-albania”. Si fillim maturantët hapin faqen dhe më pas klikojnë në butonin “këndi i maturantit”, ku më pas do t’u kërkohet të vendosin numrin tuaj të identifikimit dhe më pas klikoni “afisho”.  Pasi të keni shtypur këtë buton do të shfaqet tabela me të gjitha preferencat e përzgjedhura nga ju për vijimin e garës së studimeve të larta përgjatë raundit të parë. Secila prej preferencave do të jetë e shënjuar me një ngjyrë të caktuar, e cila tregon mundësitë që keni për të qenë fitues, ose jo. Nëse preferenca juaj është e shënuar me ngjyrë të gjelbër, do të thotë që ju jeni përzgjedhur për këtë program studim, duke iu lindur e drejta të regjistroheni. Nëse me ngjyrë të gjelbër shfaqet më shumë se një program studimi, ju do të përzgjidhni preferencën tuaj brenda afatit kohor të përcaktuar nga Ministria e Arsimit më herët, që është 48 orë.

Nëse nuk bëni përzgjedhjen, ju e humbisni një nga këto programe studimi. Kështu, ju duhet të vendosini se në cilën prej tyre doni të ndiqni studimet e larta dhe brenda 48-orëve duhet të paraqiteni për të regjistrimin si fitues. Në këtë dritare do të jenë të shfaqur edhe preferencat që janë të listuara me ngjyrë të kuqe. Kjo tregon se ju nuk keni arritur te jeni fitues në këtë program studimi, por nga procesi i regjistrimeve, si dhe kuotat e mundshme të pranimit mund të ndodhë që të lirohen vende të cilat mund të krijojnë një shans për të qenë ju fitues. Për këtë arsye, duhet që të mbani në vëzhgim  herë ndryshimin e listës pas mbylljes së secilës fazë të regjistrimit të raundit të parë.  Një tjetër ngjyrë e cila do të të ketë mbuluar preferencën tuaj, do të mund të jetë edhe ngjyra e verdhë. Kjo tregon se ju jeni fitues, por procesin e regjistrimit mund ta kryeni vetëm në raundin pasardhës. E fundit ngjyrë, e cila do të mbulojë preferencat tuaja, është gri, e cila tregon se nuk keni arritur të fitoni këtë program studimi, që ju keni zgjedhur.

Procesi i çregjistrimit

Të gjithë ata maturantë të cilët nuk e pëlqejnë programin e studimit në të cilin janë shpallur fitues në raundin e parë, mund të kryejnë procesin e çregjistrimit, ku është përcaktuar data 16 shtator. Shanset për të fituar një tjetër degë mund të ndodhin vetëm nëse kryhet ky proces, në të kundërtën ata do të mbeten student të programit të parë, ose nëse nuk regjistrohen e humbasin këtë të drejtë.  Në këtë mënyrë çdo kandidat duhet të paraqesë një kërkesë për çregjistrim pranë sekretarisë mësimore të fakultetit ku dhe është regjistruar, duke tërhequr dokumentet e dorëzuara. Më pas duhet të plotësoni sërish formularin A2 në raundin e 2-të, për të hyrë në garë për studimet e larta në një tjetër degë të preferuar. ” Çregjistrimi kryhet në portalin U-Albania nga sekretaria mësimore e fakultetit. Sekretaritë mësimore, në përfundim të procesit të çregjistrimit të aplikantëve dhe dorëzimit të dokumentacionit, përcjellin në portalin U-Albania listën e aplikantëve të çregjistruar në format elektronik, brenda datës së përcaktuar në kalendarin e miratuar me urdhër të titullarëve të QSHA-së dhe RASH-it”, thuhet në udhëzim.

Dokumentet

Për regjistrimin e programit të studimit në një nga universitet publike (mund ti dorëzoni personalisht ose nëpërmjet një përfaqësuesi të autorizuar me prokurë nga ana juaj) duhet një dokumentacioni tillë: dokument identifikimi (pasaportë ose kartë identiteti). Në dosje mbahet vetëm fotokopja. Fotokopja e noterizuar e Maturës Shtetërore së bashku me certifikatën e notave. Deklaratën të cilën e gjeni në udhëzimin e plotë, duhet ta printoni dhe plotësoni te sekretaritë e degës së studimit ku do të regjistroheni. Pas deklaratës së shkruar bëhet regjistrimi menjëherë në portalin U-Albania dhe firmoset nga sekretarja dhe aplikanti në dy fotokopje formulari i printuar nga sistemi, një prej të cilave i jepet aplikantit. Nëse nuk regjistroheni brenda afateve humbisni të drejtën e aplikimit në raundin e parë dhe keni të drejtë të aplikoni në raundin e dytë.

Aplikimet

Raundi i dytë i aplikimeve në universitet do të nisë në datat 19-21 shtator, ku aplikimi sërish do të bëhet online. Edhe në këtë raunde maturantët kanë të drejtë të zgjedhin 10 programe studimi. “Në periudhën 19 shtator-21 shtator 2019 do të kryhet procesi i aplikimit online për raundin e dytë në Portalin U-Albania. Kanë të drejtë të aplikojnë, duke përzgjedhur deri në 10 programe studimi, të gjithë maturantët/kandidatët, të cilët kanë plotësuar formularin AI/A1Z dhe rezultojnë kalues në provimet e Maturës Shtetërore, por që: a) nuk kanë arritur të aplikojnë në raundin e parë; b) kanë kryer procesin e aplikimit online në raundin e parë dhe nuk janë shpallur fitues;c) kanë kryer procesin e aplikimit online në raundin e parë dhe nuk kanë arritur të regjistrohen; ç) janë çregjistruar pas përfundimit të raundit të parë”, nënvizon urdhri. Sa i takon procedurave të aplikimit, si fillim ata duhet të çregjistrohen nga raundi i parë dhe të kryejnë pagesën. Pas dorëzimit të mandatit të pagesës, sekretaritë e shkollave konfirmojnë pagesën e kryer brenda datës 17 shtator 2019, në portalin U- Albania.

Nëpërmjet një udhëzimi, ministria sqaron se maturantët kanë edhe të drejtën e animimit të rezultateve pas fazës së palikimve në tre raundet. Për raundin e parë, pavarësisht paraqitjes së ankesës, nëse janë shpallur fitues në një ose disa programe të tjera studimi, mund të vijojnë procedurat e regjistrimit. Nëse ankesa e tyre është pranuar, ata duhet të çregjistrohen nga programi i studimit (nëse janë regjistruar) dhe të regjistrohen në programin e studimit, në të cilin është pranuar ankimimi, në datën 16 shtator 2019. Në raundin e dytë, bëhet me dije se në datat 23- 26 shtator 2019 çdo aplikant duhet të shikojë në faqen e internetit të IAL-ve ose të paraqitet në sekretaritë mësimore të fakulteteve për të parë renditjen e listës së fituesve. Bazuar në urdhrin e nxjerrë, aplikantët kanë të drejtën e ankimimit në IAL, në datën 27 shtator 2019. IAL, pas përfundimit të afatit të ankimimit dhe shqyrtimit të ankesave, përcjellin zyrtarisht në RASH, në datat 28 – 29 shtator 2019, vendimet lidhur me ankimimet e aplikantëve, si dhe 1 pasqyrojnë këto vendime, në format elektronik, brenda po kësaj date, në portalin U-Albania.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

 

 

UT shpall emrat e maturantëve fitues, listat janë paraprake

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Universitetet/ Rritet numri i kërkesave për të studiuar në fakultetin e Ekonomisë, mbetet e balancuar në fakultetet e tjerët të UT-së. Përcaktimi i tarifave në dorë të qeverisë. Më 2 shtator nis regjistrimet për fituesit

Enida Vërça

“Ulja e tarifave për studentët është në dorë të qeverisë”, kështu u shpreh dekani i fakultetit të Ekonomisë të Universitetit të Tiranës, Dhori Kule në një konferencë për me mediat. Nga ambientet e këtij fakulteti, së bashku me dekanin e fakultetit të Drejtësisë, Artan Hoxha, dekanin e Shkencave Sociale, Edmond Rapti dhe atë të Gjuhëve të Huaja, Artur Sula, dekanët e Universitetit të Tiranës, sqaruan ditën e djeshme vendimin e Senateve Akademike, për tarifa të plota studimi si dhe fazën mbi të cilën ndodhen aplikantët që kanë kandiduar pranë këtyre fakulteteve. “Qeveria ka deklaruar që të vazhdojë të njëjtën politikë me tarifat. Do të subvencionojnë gjysmat e tarifave, praktikë dhe politikë që e ka ndjekur vitin e kaluar. Senati Akademik ka bërë detyrën që i takon, pjesën tjetër është përgjegjësi e qeverisë, e cila e ka konfirmuar që do ta vazhdojë”, saktësoi ai. Më tej ata bënë të ditur se aplikantët e këtij vit kanë një nivel mjaft të lartë të mesatares dhe se disa programe studimi në degët përkatëse do të kenë ndryshime.

Numri i aplikimeve

Dekani i Fakultetit të Ekonomisë, Dhori Kule, në fjalën e tij po ashtu bëri me dije se numri i aplikimeve në degët e këtij fakulteti shënon një rritje me 1200 aplikime më shumë se një vit më parë. “Janë mbi 21,523 aplikime në Fakultetin e Ekonomisë dhe shpejt do të bëhen publike listat e fituesve të raundit të parë. Deri në 30 gusht do ti shohin rezultatet. Nëse konfirmohen pasaktësi kanë të drejtë ankimimi deri në 30 gusht. Në datat 31 gusht- 1 shtator shpallen rezultatet e ankimimeve. Raundi i parë fillon më 2 shtator-15 shtator. Ka 7 faza 48 orëshe, të mos shqetësohen që fazën e parë apo të dytën nuk e shohin veten fitues. Shpërndarje e më të mirëve do të bëjë që të vijë radha në fazat e tjera. Në katër degët e veta aplikimet fillojnë mesataren 9.9. Ata që janë me mesataren poshtë kësaj të fundit nuk duhet te jenë pesimistë, sikur të regjistrohen të gjithë mbeten 360 vende”, sqaroi ai për mediat. Në këtë konferencë e cila zgjati më shumë se 30 minuta, Kule u shpreh se kërkesa për tu regjistruar në fakultetin e Ekonomisë vjen çdo vit duke u rritur. “Mund të ketë shumë polemika, por ka një të vërtet të madhe që ky fakultet ka cilësi në çdo drejtim, ndaj ka një kërkesë të lartë për të qenë pjesë e tij”, tha ai.

Gjuha angleze

Në fjalën e tij, Kule tha se këtë vit kurrikulat e studimit në fakultetin e Ekonomikut do të pësojnë ndryshme. Në këtë mënyrë, të gjitha lëndët e këtyre degëve do të kenë leksione edhe në gjuhën angleze. E gjithë kjo për të përvetësuar studentët dhe për t’i përgatitur ata për tregun ndërkombëtar. Më tej shtoi se do të ketë binjakëzime me fakultet evropiane. “Ashtu si çdo vit, do të kemi shkëmbime të përvojave mes fakultetin tonë dhe atyre në Evropë, për të ndihmuar sa më shumë studentët të cilët e rinj që nisin fakultetin tani, por edhe për ata që aktualisht vazhdojnë studimet pranë këtij fakulteti”, përfundoi ai.

Fakulteti i Drejtësisë

Dekani i fakultetit të Drejtësisë, Artan Hoxha tha se ky fakultet vazhdon të ruajë të njëjtën kërkesë për të regjistrime nga maturantët, si një vit më parë. Ashtu si te Ekonomiku edhe në këtë fakultet, aplikantët janë me një mesatare të lartë. “188 maturantë janë me mesatare absolute, i fundit është me 9.71”, bëri me dije ai. Më tej shtoi se këtë vit do të ketë ndryshme në studimet e ciklit të dytë, master, ku për herë të parë do të nisë masteri i integruar 5-vjeçar. “Sot kemi një sfidë që do të ecim me dy programe paralele,  me programin e vjetër bachelor, master. Po ashtu dhe me programin e ri, që studentët që hynë për herë të parë këtë vit do të kenë të drejtë të fillojnë masterin e integruar 5-vjeçar. Sa i takon aplikimeve, tashmë e dimë që janë me tre raunde. Maturantët duhet të tregohen të vëmendshëm dhe të ndjekin sipas rregullit hap pas hapi çdo procedurë”, tha ai. Një tjetër pikë në të cilën u ndal dekani, ishte edhe ankimimi i rezultateve, për çdo maturantë të pakënaqur. “Raundi i parë i regjistrimeve do të nisë më 2 shtator. Maturantët që mendojnë se nuk janë vlerësuar siç duhet, kanë të drejtë të bëjnë ankimimin deri në fund të muajit gusht”, saktësoi ai.

Shkencat dhe Gjuhët e Huaja

Teksa dekani i Ekonomikut dhe Drejtësisë, në këtë konferencë foli për prurje të larta të të rinjve, me rezultatet mbi mesataren, në fakultetin e Shkencave Sociale dhe atë të Gjuhëve të Huaja nuk paraqitet e njëjta situatë. Kështu, dekanët pohuan se në këto dy fakultete, maturantët janë me mesatare mbi 7.5. Sa i takon interesit për t’u regjistruar në këto dy fakultete, në vija të përgjithshme aplikimet mbeten thuajse të njëjta me vitin që lamë pas.

Subvencionimi

Kërkesës së vazhdueshme nëse tarifat do të jenë të plota apo jo për vitin e ri akademik, Ministria e Arsimit iu përgjigjes se qeveria shqiptare do të vazhdojë të subvencionojë tarifat dhe bursat. “Tarifat mbesin, por subvencionimi nga ana jonë nuk do të ndalet në mënyrë që t’u vihet në ndihmë studentëve shqiptarë, ashtu sikurse është zotuar në kuadër të “Paktit për Universitetin”. Kujtojmë se që në fillim të tij, “Pakti për Universitetin” solli mbi 2.3 miliard lekë subvencionim pako financiare nga ana a qeverisë shqiptare duke i sjellë përfitim direkt mbi 99 mijë studentëve nga të cilët: 75 mijë studentë kanë përfituar reduktim tarife me 50%;  5,500 studentë janë përjashtuar nga tarifa e studimit (mesatarja 9-10);  mbi 10 mijë studentë janë përjashtuar nga tarifa e shkollimit (kategoritë në nevojë); rreth 11 mijë studentë kanë përfituar bursa prej 10 mijë lekësh në muaj (studentë nga kategoritë në nevojë dhe ato me mesataren 9-10)”, u shpreh dikasteri i ministrisë. Po ashtu nënvizojë se shumë shpejt do të ketë edhe ndryshime të tjera në VKM për të përfshirë edhe kategori të tjera që nuk kanë qenë më përpara.

Ankimimi i rezultateve për aplikantët

Qendra e Shërbimeve Arsimore, nëpërmjet një urdhri, sqaron maturantët se pas fazës së aplikimit në tre raunde, ata kanë të drejtën të ankimojnë përzgjedhjen e tyre. Në këtë mënyrë mësohet se aplikantët, për raundin e parë, pavarësisht paraqitjes së ankesës, nëse janë shpallur fitues në një ose disa programe të tjera studimi, mund të vijojnë procedurat e regjistrimit. Nëse ankesa e tyre është pranuar, ata duhet të çregjistrohen nga programi i studimit (nëse janë regjistruar) dhe të regjistrohen në programin e studimit, në të cilin është pranuar ankimimi, në datën 16 shtator 2019. Në raundin e dytë, bëhet me dije se në datat 23- 26 shtator 2019 çdo aplikant duhet të shikojë në faqen e internetit të IAL-ve ose të paraqitet në sekretaritë mësimore të fakulteteve për të parë renditjen e listës së fituesve. Bazuar në urdhrin e nxjerrë, aplikantët kanë të drejtën e ankimimit në IAL, në datën 27 shtator 2019.

IAL, pas përfundimit të afatit të ankimimit dhe shqyrtimit të ankesave, përcjellin zyrtarisht në RASH, në datat 28 – 29 shtator 2019, vendimet lidhur me ankimimet e aplikantëve, si dhe 1 pasqyrojnë këto vendime, në format elektronik, brenda po kësaj date, në portalin U-Albania. “Për arsimin e lartë dhe shkencor në institucionet e arsimit të lartë në Republikën e Shqipërisë’”, të Vendimit të Këshillit të Ministrave nr. 295, datë 10.05.2019, “Për përcaktimin e kriterit të notës mesatare për pranimin e kandidatëve në programet e studimeve të ciklit të parë dhe në programet e integruara të studimeve të ciklit të dytë, ose transferimin e studimeve në vitet e ndërmjetme të këtyre programeve, në institucionet e arsimit të lartë, për vitin akademik 2019-2020” dhe të udhëzimit nr.5, datë 15.05.2019, “Për procedurat e aplikimit dhe të regjistrimit në programet e ciklit të parë të studimeve, në programet e studimeve me karakter profesional, si dhe në programet e integruara të ciklit të dytë të studimeve, në institucionet e arsimit të lartë’’,urdhëroj:1. Miratimin e kalendarit “Për procedurat e aplikimit dhe të regjistrimit në programet e ciklit të parë të studimeve, në programet e studimeve me karakter profesional, si dhe në programet e integruara të ciklit të dytë, në institucionet e arsimit të lartë për vitin akademik 2019-2020” Ngarkohen për zbatimin e këtij urdhri Qendra e Shërbimeve Arsimore, Qendra Ndërinstitucionale e Rrjetit Akademik Shqiptar, Drejtoritë Rajonale dhe Zyrat Vendore të Arsimit Parauniversitar dhe IAL publike dhe jopublike”.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Regjistrimi në universitete, kandidatët në fazën e aplikimit online

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Për të ndjekur studimet në institucionet e arsimit të lartë, maturantët kanë aplikuar në portalin U-albania, duke kryer më parë pagesën e tarifës së aplikimit në vlerën 2000 lekë në zyrat e Postës shqiptare nga data 27 qershor deri më 25 korrik.

Rezultatet gjatë tri viteve të gjimnazit dhe notat e 4 provimeve të maturës shtetërore janë kriteret kyçe për pranimin në universitet të maturantëve .

Portali U-albania nuk do të pranoje aplikime nga maturantet, të cilët nuk plotësojnë edhe kriterin e notës mesatare, që sipas vendimit të këshillit të ministrave është rritur nga 7 në 7.5 për mësuesinë, ndërsa nga 6 në 6.5 për programet e tjera të studimit.

Aktualisht, kandidatët janë në fazën e aplikimit online për degët e studimit përmes portalit U-transparenca. Pas përllogaritjes së pikëve për çdo konkurrent,universitetet afishojnë në ambientet e tyre dhe faqet zyrtare listat e renditjes.

Në datat 2 deri 15 shtator, fituesit paraqesin në sekretaritë mësimore të fakulteteve dokumentacionin përkatës dhe regjistrohen, nga ku bëhen zyrtarisht studentë.

 

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Skandali me manipulimin e notave të Maturës/ Pse hesht ministrja Shahini?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BURIMI: City News Albania 

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Pas mbarimit të provimeve të maturës, nxënësit duhet të ndjekin procedurën për regjistrimin në universitet, në një nga  degët e studimit që ata kanë përzgjedhur.

Kriteri bazë mbetet mesatarja e lëndëve të tre viteve dhe ajo e provimeve të maturës, e cila duhet të jetë minimalisht 6 për të patur të drejtën e aplikimit.
Thënë më qartë, këtë vit vlera më e madhe, 40% i është dhënë notës mesatare të provimeve të Maturës Shtetërore dhe 10% notës mesatare të gjimnazit.

Mirëpo, ky kriter është kundërshtuar nga nxënësit dhe prindërit.

Sipas tyre, kjo shpjegon masakrën që është bërë me manipulimin e notave të maturës.

Pas provimit të Gjuhës, maturantët dhe prindërit u përballën me disa situata dhe vlerësime absurde të testeve të maturës.

Pyetje të hartuara gabim dhe vlerësime masivisht poshtë pritshmërive të maturantëve. Informacionet e mbledhura nga mësues, drejtorë shkollash dhe korrigjues provimesh, grumbullonin material të mjaftueshëm për të besuar se procesi i korrigjimit të provimeve të maturës, ishte shndërruar në një proces sabotimi i të ardhmes së maturantëve.

Nota e maturës është nota që ndan rrugën e jetës së maturantit.

Ajo rrugë u masakrua brutalisht nga ekipet e kontrollit të testeve dhe informacionet që dolën ato ditë ishin të rënda dhe nëse verifikohen edhe kriminale.

Por çfarë ndodhi më pas?

Maturantët masivisht kërkuan të marrin kopjet e provimeve. Si një e drejtë e secilit prej tyre, tentuan të aplikojnë në portalet e susksesit të Qeverisë.

Por, portalet u mbyllën për ta.

Kërkesat për kopje të testeve, duhet të bëheshin brenda tre ditëve.

Por, portali nuk funksiononte për aplikime drejtpërdrejt nga maturantët.

Megjithë sabotimin e qëllimshëm, një numër i madh maturantësh kërkuan kopje të provimeve nëpërmjet sekretarive të gjimnazeve.

Pas gati një muaji nga dalja e notave të provimit të parë të Maturës, asnjë test nuk iu dorëzua maturantëve.

Asnjëri prej tyre nuk arriti të shfrytëzojë të drejtën e vet të ligjshme për të parë me sy qoftë edhe gabimet që kishin bërë e për të mësuar prej tyre.

Testet u fshehën duke ju dhënë arsye të mjaftueshme maturantëve të besonin se i gjithë procesi i hartimit të testeve dhe korrigjimit ka qenë vërtetë i manipuluar.

62353648_2877479505600922_7865747052276219904_n

Ministrja Besa Shahini në ditët kur nervozismi i maturantëve dhe i prindërve ishte në maksimum doli në media për të sqaruar që ajo pas katër ditësh do votonte për herë të parë dhe për të shpjeguar që Ministri i Arsimit është dorë jashtë sa i takon hartimit të pyetjeve dhe korrigjimit të testeve.

Foli 10 minuta, lau duart dhe u gëzua per fitoren me të njëjtën cilësi gëzimi siç gëzohet çdo mëngjes kur hap sytë lideri i opozitës.

Askush nuk analizon që ky vend në distancën e një viti prodhoi gati 11.000 maturantë më pak.

Askush nuk analizon sot e kësaj dite se çfarë fitoi Shahini dhe që maturantët zgjodhën plazhin në vend të votimeve.

Askush nuk analizon!

Ata e bënë aq sa u kërkuan!

Tentuan masakrën mbi të ardhmen e maturanteëve.

Dhe do vazhdojnë ta bëjnë.

Si nje tufe idiotësh pa tru besojnë se brezi i maturantëve që në gjithë këto vite investoi tek studimi në funksion të notës dhe të ardhmes, sot do pranojë “shahinët” e Rilindejs si lider të së ardhmes së tyre.

Të gjithë do ikin!

Kush investoi me trurin e tij për të ardhmen, do iki.

Masakra e Maturës, është arsye madhore për të mos kthyer rrugë.

Masakra e Maturës nuk ua mbyll dot portën e mendjes.

Masakra e Matures i përballi për herë të parë, jo me diten e parë të votimit, por me realitetin absurd të refuzimit edhe të një të drejte minimale. Atë të marrjes së kopjes së provimit të bërë nga ata vetë.

Masakra e Maturës, është arsye madhore për të mos kthyer rrugë. Masakra e Maturës nuk ua mbyll dot portën e mendjes./ CNA.al

BURIMI: City News Albania 

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Universitetet/ Kalendari me datat e aplikimit e regjistrimit, ja tabela që i duhet çdo maturanti

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Me përfundimin e provimeve të Maturës dhe shpalljen e rezultateve kanë nisur ethet e vërteta për maturantët, tashmë kandidatë për studentë.

maturante

 

Teksa të gjithë kanë nisur të bëjnë llogaritë nëse me pikët e fituara nga notat që kanë marrë e fitojnë dot degën e preferuar, duhet të mbajnë në konsideratë disa data të rëndësishme. Qendra e Shërbimeve Arsimore dhe ajo e Rrjetit Akademik Shqiptar kanë hartuar një kalendar me afatet për çdo procedurë që ndjekin kandidatët për në universitete, që nga kryerja e pagesës e deri te regjistrimet finale në sekretaritë mësimore të fakulteteve (tabela brenda shkrimit).

Gara sapo ka nisur. Të rinjtë do të shprehin dëshirat e tyre nga data 31 korrik deri në 5 gusht, ndërsa deri në fund të gushtit do ta kenë marrë vesh nëse janë në listën e parë të fituesve. Fatlumët e parë zakonisht janë ata me dhjeta absolute, të cilët ezaurojnë kuotat në degët më të preferuara. Nxënësit gjithashtu shumë të mirë dhe ata me më pak pikë do të garojnë në gjashtë fazat pasuese të raundit të parë (gjithsej 7 faza regjistrimesh), nga 2-15 shtator.

Shanse të tjera për të rinjtë, por edhe për fakultetet që duan të realizojnë numrin e kuotave, ka në dy raundet pasuese të aplikim-regjistrimeve, të cilat zvilohen në fund të muajit shtator dhe fillim tetorit. Ndonëse auditorët hapin dyert në datën 14, regjistrimet me qëllim ezaurimin e kuotave do të vijojnë nga sekretaritë deri në datën 31 tetor.

KUSHTI I APLIKIMIT

Kusht primar për t’u bërë pjesë e garës në universitete, qoftë publike apo private, është kryerja e pagesës së tarifës prej 2 mijë lekësh. Trajektorja që duhet të ndjekin kandidatët për në universitet është shumë e thjeshtë.

Si fillim duhet të logojnë në portalin u-albania, me anë të cilit do të ndjekin gjithë ecurinë, nga aplikimi deri në regjistrimin në degën e fituar. Kjo gjë bëhet duke futur ID e Maturës dhe atë të kartës së identitetit, ku secili duhet të shkarkojë nga portali faturën e pagesës, të cilën mund ta kryejnë në postë ose bankë. E rëndësishme është që të ruani kodin, ndërsa mandatin e pagesës ta dorëzoni te mbikëqyrësja e shkollës, e cila do të hedhë në sistem notën mesatare.

Vetëm pas këtij procesi, portali i aplikimeve për degët e arsimit të lartë publik e privat është i hapur për të rinjtë. Para se të plotësojnë Formularin A2 këshillohet konsultimi me kriteret e pranimit në degët që preferojnë dhe kuotat për vitin e ardhshëm akademik. Po ashtu, nota mesatare dhe pikët e pranimit në vitin e kaluar janë një orientim shumë i mirë, edhe pse këto të fundit ndryshojnë në bazë të kërkesë-ofertës për një program të caktuar.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

1