Ndryshojnë rregullat e provimeve të Maturës/ Zv.ministrja e Arsimit, Nina: Ja risitë e këtij viti

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Provimet e Maturës Shtetërore tashmë do të korrigjohen në mënyrë elektronike ndërsa nxënësit do të quhen kalues vetëm nëse kalojnë 25% të tezës, në dallim nga vitet e kaluara ku pragu i kalueshmërisë ka qenë më i ulët.

Zëvendësministrja e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, Nina Guga shpjegoi për Agjencinë Telegrafike Shqiptare risitë e provimeve të maturës 2020. Sipas saj, edhe pse testi do të përmbajë 60 pikë dhe periudha kohore është po e njëjta me vitin e kaluar, pra 2 orë e gjysmë. Pyetjet me alternativa do të korrigjohen online. Çdo mësues do ta ketë përpara tezën e provimit dhe do ta korrigjojë nëpërmjet ekranit testin për pyetjet e hapura.

“Matura Shtetërore 2020 edhe sivjet do të vijojë me 4 provime nga të cilat 3 janë provime të lëndëve të detyruara dhe 1 provim i lëndëve me zgjedhje. Ndryshimi nga matura 2019 në 2020 ka të bëjë me disa momente të rëndësishme. Pavarësisht se testi është 60 pikësh dhe afati kohor është 2 orë e gjysmë. Sivjet risi është vlerësimi elektronik i provimeve të maturës. Nëse vjet ishte mënyra elektronike vetëm për pyetjet me alternative, sivjet është futur edhe mënyra e vlerësimit elektronik edhe për pyetjet e hapura. Çdo mësues do ta ketë përpara tezën e provimit të skanuar dhe do ta korrigjojë pyetjet e hapura nëpërmjet ekranit testin. Sigurimi i një korrigjimi të tillë në mënyrë të tillë ka shumë avantazhe. Së pari ngre cilësinë e korrigjimit, minimizon gabimet njerëzore dhe jep shpejtësi në korrigjim në mënyrë që nxënësi ta ketë më shpejt rezultatin”, -tha Guga.

Risia e kësaj mature është rritja e pragut të kalueshmërisë.

“Diçka tjetër prapë risi është pragu i kalueshmërisë. Testi është 60 pikësh. Që një nxënës të quhet kalues duhet të kalojë 25 përqind të testit. Ne do të përcaktojmë më mirë të gjitha kompetencat minimale kur një maturant do të quhet kalues. Diçka tjetër prapë risi është pragu i kalueshmërisë. Testi është 60 pikësh. Që një nxënës të quhet kalues duhet të kalojë 25 përqind të testit”, – tha Guga.

Këtë vit diploma do të merret me herët se çdo vit tjetër. Sipas zv.ministres, në 1 korrik maturantët do të pajisen me diplomën e pjekurisë.

Këtë vit po ashtu, do të rritet numri i administratorëve në provime. “Sivjet do të futen ne administrimin e provimit edhe mësuesit praktikantë me kontratë 1-vjeçare. Rregullorja sivjet parashtron disa masa disiplinore pak më të forta për maturantët. Nëse kapet me celular, ai digjet jo vetëm në atë provim por në të katra provimet dhe mund t’i japë provimet vitin tjetër”, -tha për ATSH-në, Nina Guga.

Zëvëndësministrja e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, Nina Guga i uroi suksese të gjithë maturantëve.
Datat e Provimeve të Maturës Shtetërore 2020:
Gjuhë e Huaj – 8 Qershor 2020
Gjuhë Shqipe – 11 Qershor 2020
Matematikë – 15 Qershor 2020
Provimi me zgjedhje – 18 Qershor 2020

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Matura Shtetërore korrigjim dixhital të provimeve, rezultatet jo më vonë se 30 qershori

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Provimet e maturës shtetërore tashmë do të korrigjohen online, duke garantuar standarde dhe siguruar transparencë. Kryeministri Edi Rama uroi sot mirëmëngjes me lajmin e mirë për transformimin e Maturës Shtetërore falë revolucionit dixhital 2020.

“Mirëmëngjes me lajmin e mirë që revolucioni dixhital 2020 transformon Maturën Shtetërore, duke garantuar standardet, siguruar transparencën, përshpejtuar korrigjimet dhe larguar dorën e njeriut nga përcaktimi i saktësisë së përgjigjeve, ju uroj një fundjavë të qetë”, thekson Rama.

Me anë të korrigjimit dixhital të provimeve rritet cilësia në arsim, nuk ka administratorë sekretimi, është dixhitalizuar korrigjimi i provimeve, është shmangur sekretimi i gabuar, si dhe do të ketë saktësi dhe shpejtësi në korrigjim. Ky korrigjim dixhital ofron një klimë më të qetë për maturantët, ndërsa shpallja e rezultateve bëhet jo më vonë se data 30 qershor.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Rritet mesatarja për pranimin në programet e Mësuesisë

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Vitin e ardhshëm akademik 2020-2021, nota mesatare e pranimit në universitet për programet e mësuesisë do të jetë mbi 8 nga 7.5 që është këtë vit. Vendimin e njoftoi Ministrja e Arsimit, Besa Shahini, e cila tha se synohet përmirësimi i cilësisë së mësimdhënies.

Mësues do të bëhen vetëm studentët më të mirë. Ministrja, Besa Shahini, gjatë një interpelance në Parlament njoftoi se vitin e ardhshëm akademik në programet e mësuesisë do të pranohen maturantët që do të kenë notën mesatare mbi 8.

Qëllimi i këtij vendimi  tha ajo është përmirësimi i cilësisë së mësimdhënies si dhe kthimi i dinjitetit të mësuesit.

Shahini: Kemi një numër të mësuesve në sistem që nuk janë të nivelit që duhet të jetë një mësues. Problemi i mësuesve në sistem është se nuk ka një mekanizëm që ata pastaj të dalin nga sistemi. Vitin akademik 2018-2019 rritëm notën mesatare për pranim në programet e mësuesisë nga 6 në 7. Sivjet e çuam në 7.5 me idenë që vitin tjetër do ta çojmë në 8.

Ministrja njoftoi se janë forcuar gjithashtu edhe kriteret për punësimin e mësuesve në sistem.

Shahini: Kemi vendosur dhe kriterin e notës mesatare të studimeve në universitet. Duhet ta kesh notëm më të lartë mesatare të studimeve në universitet, duhet të njohësh një gjuhë të huaj dhe ata që dalin në krye të listës marrin ofertën të parët për tu bërë mësues.

Burimi: Ora News

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Universitetet shpallin kriteret, ja zgjedhjet që duhet të programojnë maturantët

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Universitetet publikojnë kriteret e pranimit për vitin akademik 2020-2021. Kriter kryesor nota mesatare e tre viteve të gjimnazit. Politekniku vazhdon sërish garën me konkurse

Universitetet publike kanë publikuar kriteret e reja të pranimit për vitin 2020-2021 për çdo degë studimi, sipas fakulteteve përkatëse, në studimet e ciklit të parë (bachelor). Gazeta “Shekulli” sjell sot kriteret e reja të miratuara nga Universiteti i Tiranës, i Mjekësisë dhe ai Politeknik për të gjithë maturantët të cilët aspirojnë një degë studimi në institucionet përkatëse. Kriter kryesor edhe për këtë vit studimi do të jetë nota mesatare e tre viteve të gjimnazit, bashkë me rezultatet përfundimtare të grumbulluara nga provimet e maturës.

Universiteti i Mjekësisë

Për miratimin e kritereve të pranimit në programet e studimit të ciklit të parë dhe programet e integruara të studimit të ciklit të dytë, në Universitetin e Mjekësisë, Tiranë, për vitin akademik 2020-2021”, bëhet me dije edhe mesatarja për çdo degë. Përkatësisht, maturantët e interesuar për Mjekësinë e Përgjithshme, Farmacinë apo Stomatologjinë duhet të kenë një mesatare me të lartë se 8.5 gjatë viteve të gjimnazit. Ndërkohë ata që dëshirojnë të vazhdojnë studimet e larta për shëndet Publik duhet të kenë një mesatare mbi notën 8. Sakaq, një mesatare gjimnazi mbi 7.5 kërkohet për degët Infermieri e Përgjithshme, Fizioterapi, Mami, Teknikë Imazherie, Teknikë Laboratori e Logopedi. Ndërsa për të ndjekur studimet për Teknikë Dentare apo Higjenist Dentar, maturantët duhet të kenë një mesatare gjimnazi mbi notën 7.

Nota mesatare

Nota mesatare minimale përllogaritet si mesatare aritmetike e thjeshtë e notave përfundimtare vjetore të lëndëve për të gjitha vitet e shkollimit në arsimin e mesëm dhe mesatarja aritmetike e thjeshtë e notave të provimeve të Maturës Shtetërore. “Kriteret e pranimit të studentëve në programet e studimeve të ciklit të parë dhe programet e integruara të studimeve të ciklit të dytë për vitin akademik 2020-2021, përbëhet nga nota mesatare aritmetike e provimeve të Maturës Shtetërore 40% ku nëse një kandidat jep provim me zgjedhje: Kimi, Fizikë, Biologji, nota e provimit shumëzohet me 1.4; nëse një kandidat jep provim lëndë me zgjedhje, të ndryshme nga lëndët e mësipërme, nota e provimit shumëzohet me koeficientin 1”,-thuhet në vendim. Ndërkohë, nota mesatare aritmetike e shkollës së mesme për të gjitha vitet ka një peshë prej 30% gjatë përllogaritjes së pikëve për tu pranuar në Universitetin e Mjekësisë. “Nota mesatare aritmetike e lëndëve formuese (Fizikë, Kimi dhe Biologji), të zhvilluara gjatë tri viteve të shkollës së mesme 30%, ku lëndët e mësipërme në vitin e tretë të shkollës së mesme shumëzohen me koeficient 1.25.

Universiteti Politeknik

Për të gjithë maturantët të cilët dëshirojnë të ndjekin një degë studimi në këtë universitet, kandidatët duhet të kenë mesataren e shkollës së mesme mbi 6 (gjashtë). Ndërkohë  renditja e aplikantëve do të bëhet referuar pikëve të grumbulluara sipas formulës: [0.7*Mes(VKM) + 0.3(0.5*Mes(Matematike) + 0.4*Mes(Fizike) + 0.1*Mes (Kimi)] * Kkoef. Shkollës*1000. “Mes(VKM), nota mesatare e thjeshtë, e të gjitha viteve të shkollës së mesme, e përcaktuar me vendim të Këshillit të Ministrave për vitin akademik 2020 – 2021, sipas Ligjit Nr. 80/2015, datë 22.07.2015 “Për arsimin e Lartë dhe kërkimin shkencor në institucionet e arsimit të lartë, në Republikën e Shqipërisë” neni 74, pika 1; – Mes(Matematike), nota mesatare e thjeshtë e matematikës në të gjitha vitet e shkollës së mesme, përfshire rezultatin në provimet e Maturës Shtetërore; – Mes(Fizike), nota mesatare e thjeshtë e fizikës, në të gjitha vitet e shkollës së mesme, përfshire rezultatin në Maturën Shtetërore të provimit me zgjedhje; – Mes(Kimi), nota mesatare e thjeshtë e kimisë në të gjitha vitet e shkollës së mesme përfshire rezultatin në Maturën Shtetërore të provimit me zgjedhje; – Kkoef. Shkollës, koefiçenti i shkollës së mesme, për vitin akademik 2020 -2021, sipas tabelës së koeficienteve për vitin akademik 2020 -2021”, sqarohet në këtë vendim.

Universiteti i Tiranës

Universiteti i Tiranës ka miratuar kriteret e pranimit për fakultetet përkatëse për vitin akademik 2020-2021. Për Fakultetin e Shkencave Sociale nota mesatare aritmetike e shkollës së mesme do të marrë 40% të vlerësimit. Nota mesatare aritmetike e provimeve të detyruara dhe me zgjedhje të Maturës Shtetërore do të përbëjë 30%. Ndërkohë për maturantët që kanë dhënë provim me zgjedhje lëndët Qytetari, Psikologji ose Filozofi-Sociologji do të aplikohet koeficienti. Ndërsa për maturantë që nuk japin një nga këto lëndë në provimet me zgjedhje do të aplikohet koeficienti 1.0. Nota mesatare aritmetike e gruplëndëve formuese në shkencat sociale do të përbëjë 30% të vlerësimit. a. Qytetari dhe Filozofi (kurrikul bërthamë klasa 10 e 11) b. Psikologji dhe Sociologji (kurrikul me zgjedhje, klasa 12) – për maturantët që kanë zgjedhur në klasën e 12 si lëndë me zgjedhje Psikologji ose Sociologji, ose të dyja, aplikohet koeficienti 1.2 – maturantëve që nuk kanë zgjedhur në klasën e 12 si lëndë me zgjedhje Psikologji ose Sociologji, ju llogaritet thjesht mesatarja e lëndëve të zhvilluara nga fusha e shkencave sociale (kurrikul bërthamë, Qytetari dhe Filozofi, klasa 10 e 11). Sa i takon koeficientit të shkollave është vendosur:  a) Shkollat e kategorive gjimnaz, gjimnaz dygjuhësh shqip-italisht, shqip-gjermanisht dhe shqip-frëngjisht kanë koeficientin 1.4. b) Shkollat e kategorive pedagogjike, gjimnaz gjuhësor, shërbimet sociale dhe shëndetësore, si dhe shkolla administrim biznes kanë koeficientin 1.2 c) Gjithë shkollat e tjera të kategorive profesionale kanë koeficient 1.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Matura Shtetërore 2020 /Ja datat dhe procedurat për formularin A1Z

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Qendra e Shërbimeve Arsimore ka miratuar periudhën e aplikimeve me formularët A1Z, për Maturën Shtetërore 2020, në datat 03 deri më 07 shkurt 2020. ​

Të interesuarit që duan të vazhdojnë studimet e larta për vitin akdemik 2020-2021 duhet të aplikojnë individualisht në portalin qeveritar e-albania dhe të dërgojnë në sekretarinë e shkollës, certifikatën ose diplomën me notat e fituara në përfundim të shkollës së mesme sportive, kopjen e kartës së idenditetit dhe çertifikatën personale, si dhe vërtetimin e Maturës nga Zyra Vendore Arsimore Durrës

Pas aplikimit online dhe dorëzimit të dokumentacionit të mësipërm, kandidati duhet të kontaktojë me koordinatoren e maturës për të përfunduar aplikimin e Formularit A1Z.

Ja kush mund të plotësojë formularin A1Z!

Sipas udhëzimeve të shpallura nga MASR saktësohet se kandidatët nuk lejohen të rijapin provim me zgjedhje, nëse në maturat e viteve të mëparshme kanë marre rezultate jo më të ulëta se sa nota 4.50. Në rastet kur kandidati e ka dhënë më shumë se një herë një lëndë, në provimet me zgjedhje i njihet vetëm rezultati i vitit të fundi. Çka do të thotë se këta kandidatë hyjnë në garë duke mbartur rezultatet e fituara në këto provime gjatë maturave të shkuara. Zgjedhja e lëndës që do të mbartin bëhet sipas preferencave individuale.

“Këtë formular mund ta plotësojnë kandidatët që kanë përfunduar shkollën e mesme para 2020-s dhe që kanë detyrim për të dhënë një, ose disa provime të maturës. Po ashtu mund ta plotësojnë kandidatët që kanë kryer arsimin e mesëm jashtë vendit, të cilët pasi kanë bërë njehsimin e diplomës në komisionin përkatës të QSHA-së dhe rezulton se kanë detyrimin për të dhënë një, ose disa provime të maturës. Plotësimi i formularit mund të bëhet edhe nga kandidatët që kanë përfunduar shkollën e mesme në Shqipëri, ose jashtë vendit, që nuk kanë detyrim për të dhënë provime të Maturës 2020, por që dëshirojnë të vazhdojnë studimet në universitetet publike, apo private përgjatë vitit të ri akademik. Plotësimi i këtij formulari do të ndiqet nga një mësues mbikëqyrës, i cili do t’ju ndihmojë në kryerjen e procedurave për plotësimin korrekt të të dhënave të kërkuara.

Dokumentet që duhet të ketë çdo aplikant

Për të bërë plotësimin e formularit A1Z, kandidati duhet të paraqesë ke mbikëqyrësi një vërtetim të lëshuar nga Komisioni i Maturës Shtetërore dhe Zyrës Vendore të Arsimit, i cili pasqyron provimet që ai ka dhënë, si dhe rezultatet që ka marrë në to. Vërtetimi krahas gjeneraliteteve duhet të ketë edhe këto të dhëna: provimet e detyruara dhe notat e përshkallëzuar të marrë në secilin prej tyre, si dhe notën e përshkallëzuar të marrë në provimin lëndës me zgjedhje. Sipas kushteve të përcaktuara, maturantët që në maturat e shkuara kanë dhënë provime me zgjedhje dhe rezultojnë kalues në të nuk kanë më detyrim që të japin provim me zgjedhje.

Ata mund të mbartin rezultatin e kësaj lëndë sipas preferencës së tyre. Ndërsa maturantët që në maturat para 2011-s nuk kanë dhënë provim me zgjedhje nuk kanë detyrim që të japin më këtë lëndë, me përjashtim vetëm të rasteve, në të cilat kjo përcaktohet nga shkollat e larta si detyrim për konkurrim. Ndërsa kandidatët që kanë përfunduar shkollën e mesme profesionale duhet të mbartin lëndën e teorisë profesionale të integruar nëse e kanë dhënë dhe kanë rezultuar kalues në të, ose duhet që të rihapin këtë lëndë në përputhje me indeksin e profilit të degës nëse nuk kanë dhënë më parë, ose kanë rezultuar mbetës.

Kandidatët që kanë përfunduar shkollën e mesme para 2014-s, por që nuk janë pajisur me Dëftesë pjekurie, apo Diplomë mature nuk e japin gjuhën e huaj si provim të detyruar. Pasi kanë fituar provimet e maturës, ata marrin diplomë dhe certifikatën përkatëse. Çdo maturant që nuk rezulton kalues në provimet e maturës në sezonin e muajit qershor ka të drejtë që t’i japë sërish po sipas të njëjtave kushte në sezonin e vjeshtës. Në maturat e para 2020-s, kur maturanti ka dhënë më shumë se një herë një lëndë në provimet me zgjedhje i njihet vetëm rezultati i vitit të fundit.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Matura shtetërore 2020/ Masa të rrepta për ata që kapen me telefon

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Maturantët/kandidatët që paraqiten në qendrën e provimit ose që konstatohen gjatë provimit me celular, përjashtohen nga të gjitha provimet e maturës shtetërore dhe kanë të drejtë t’i japin ato pas një viti.

Është kjo përmbajtja e një publikimi që ministrja Shahini ka shpërndarë në rrjetin e saj social.

Një masë e tillë garanton një proces të drejtë të zhvillimit të provimit dhe ndihmon për një administrim cilësor.

Matura Shtetërore 2020 vjen me disa ndryshime këtë vit, ku vlerësimi elektronik i provimeve është njëri prej tyre që do të rrisë standardet e cilësisë vlerësuese dhe të minimizojë gabimet njerëzore dhe shtojë transparencën.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Matura 2020, zbardhen datat e aplikimit me formularët A1 dhe A1Z

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Duke nisur nga data 3 shkurt, maturantët e këtij viti, mund të aplikojnë me formularët A1 dhe A1Z për Maturën Shtetërore 2020. Gazeta Shqiptare zbardh sot urdhrin nr. 5 të datës 27.01.2020 të Qendrës së Shërbimeve Arsimore që ka hyrë në fuqi menjëherë. “Urdhëroj miratimin e periudhës së aplikimeve me formularët A1/A1Z për MSH 2020, në datat 3 deri në 7 shkurt 2020. Ngarkohen për zbatimin e këtij urdhri, Qendra e Shërbimeve Arsimore, Agjencia e Sigurimit të Cilësisë së Arsimit Parauniversitar, Drejtoria e Përgjithshme e Arsimit Parauniversitar, Drejtoritë Rajonale të Arsimit Parauniversitar, Zyrat Arsimore Vendore dhe institucionet arsimore. Ky urdhër hyn në fuqi menjëherë”,-theksohet në urdhrin që mban firmën e kreut të QSHA-së, Rezana Vrapi.
Datat e testit
Nga data 8 deri në 18 qershor të vitit 2020, maturantët do të kenë mundësinë të japin 4 provimet e Maturës Shtetërore duke finalizuar kështu arsimin parauniversitar. Por këtë vit, ata do të kenë vetëm 10 ditë për t’iu nënshtruar testimeve. “Lëndët e provimeve kombëtare të Maturës Shtetërore 2020 për arsimin e mesëm të lartë të jenë: a) Provime të detyruara: Gjuhë shqipe dhe Letërsi, Matematikë dhe Gjuhë e huaj. b) Një provim me zgjedhje. Testi i gjuhës së huaj (D3) hartohet në përputhje me gjuhën e cila në planin mësimor të arsimit të mesëm të lartë trajtohet si gjuhë e huaj e parë. Testi i provimit të jetë në nivelin gjuhësor që përcaktohet në kurrikul në përfundim të arsimit të mesëm të lartë”,-thuhet në udhëzim. Në këtë të fundit theksohet se provimi i gjuhës së huaj do të zhvillohet i pari, përkatësisht në 8 qershor 2020; për t’u pasuar nga testi i Gjuhës Shqipe dhe Letërsisë në 11 qershor 2020; Matematika tre ditë më pas, pra në 15 qershor 2020. Pas kësaj, në 18 qershor 2020 maturantët do të nënshtrohen provimit të fundit, atij me zgjedhje. Maturantët kanë të drejtë të përzgjedhin për testin me zgjedhje një nga lëndët si: Kimi;-Fizikë; Biologji; Histori; Gjeografi; Qytetari dhe Psikologji; Filozofi dhe Sociologji; Ekonomi; Histori Arti; Histori Muzike; si dhe Histori Baleti.

Pikët e grumbulluara
Të gjithë maturantët që do t’i nënshtrohen provimeve të Maturës Shtetërore 2020, tashmë mund të njihen me ndryshimet e rregullores të pasqyruara në Urdhrin e Ministrisë së Arsimit. Këtë vit, nxënësit që do të testohen duhet të bëjnë kujdes sepse duhet të mbledhin më shumë pikë për të marrë një notë kaluese, krahasuar me vitin e kaluar. Kështu, pragu minimal i pikëve për të mos u konsideruar mbetës, nga 20 për qind, është rritur në 25; çka do të thotë se nuk mjaftojnë vetëm përgjigjet e sakta për pyetjet me alternative për të kaluar, por maturantët duhet t’i përgjigjen saktë edhe disa prej pyetjeve me zhvillim. “Provimet e maturës zhvillohen vetëm me shkrim. Struktura, datat dhe kohëzgjatja e provimeve të maturës caktohen me udhëzim të ministrit të Arsimit, Sportit dhe Rinisë. Maturanti/kandidati konsiderohet mbetës në provim nëse ka marrë më pak se 25% të pikëve të testit”,-theksohet në rregulloren e Maturës Shtetërore 2020. Në këtë të fundit bëhet me dije se, nëse maturantët nuk arrijnë të marrin provimet me detyrim, Gjuhën e huaj, Gjuhën shqipe e Letërsinë dhe Matematikën si dhe provimin me zgjedhje, nuk do të kenë mundësi të marrin diplomën e shkollës së mesme. Ndërkohë dy kriteret për t’u futur në provimet e maturës janë: kalueshmëria në vitin shkollor dhe plotësimi i formularit A1/A1Z.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png