Programet Orientuese – Matura Shteterore 2020

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Programet Orientuese të Maturës Shtetërore 2020 (Gjimnazi)

Programet Orientuese për Arsimin Profesional

Programet Orientuese për Shkollat me Drejtim të Orientuar (Sportive dhe Artistike)

Programet Orientuese për Shkollat me Drejtim të Orientuar Gjuhësor

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

PLAN VEPRIMI NË SHKOLLA NË RAST TËRMETI (DRAFT) – 2 DHJETOR 2019

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

PLAN VEPRIMI NË SHKOLLA NË RAST TËRMETI (DRAFT) 

Ky është një draft I masave që shkolla duhet të ndërmarrë në rast tërmeti. Secili mësues duhet të ketë një plan të mbrojtjes fillestare të nxënësve në klasa dhe planin e daljes emergjente.

Këto plane në nivel klase duhet të rakordohen me drejtorin për plan dalje emergjente në nivel shkolle. Ky plan, pasi të rakordohet duhet te printohet dhe postohet në një vend te dukshëm ku postohen njoftimet e tjera të shkollës.

Ditën e parë të rifillimit të mësimit ky plan duhet të diskutohet dhe ushtrohet me nxënësit, pra të bëhet një simulim mbrojtje dhe dalje emergjente në rast tërmeti. Pas kësaj, duhet të mbahen leksione për fenomenin natyror që shkakton tërmetin dhe fatkeqësitë e tjera natyrore.

Ju sugjerojmë që ditën e parë të mos behën vlerësime të nxënësve dhe të jeni fleksibël në zbatimin e planit mësimor. Lejoni nxënësit të diskutojnë në mënyre të strukturuar për përjetimin e tyre individual të tërmetit.

Ministri i Arsimit, Sportit dhe Rinisë
Besa Shahini
Shkarkojeni këtu – Plan Veprimi në shkolla në rast tërmeti

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Ministrja e Arsimit: Pezullohet mësimi deri në 9 dhjetor në Durrës

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Ministrja e Arsimit, Besa Shahini, në një konferencë për shtyp mesditën e së dielës, ka njoftuar se mësimi në Qarkun Durrës do të pezullohet deri në 9 dhjetor, ndërkohë që në Qarkun Tiranë dhe Lezhë pezullohet deri në 5 dhjetor.

Por, ministrja shtoi se mësuesit do të duhet të dalin në punë që nesër, për të krijuar një ambient të ngrohtë për rikthimin e nxënësve në shkollë.

“Në Qarkun Durrës mësimi pezullohet deri në 9 dhjetor. Në Qarkun Tiranë dhe Lezhë mësimi do jetë i pezulluar deri më datë 5 dhjetor, por ruajmë mundësinë ta shtyjmë edhe për disa ditë të tjera në rast se nuk sigurohemi që të gjitha shkollat në gjendje të sigurt. Në të gjitha qarqet e tjera mësimi fillon normalisht.  Mësuesit i presim në punë nga nesër”, tha Shahini.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Reklamim online për biznesin tuaj – MSH Business

Marketing Online

Marketing online tashmë është zgjidhja e duhur për zgjerimin e klientelës së një biznesi. Bota po bëhet, ose me saktë është kthyer në digjitale.
Reklamimi është mënyra më e dobishme për të zhvilluar një biznes, pasi mund të tërheq vëmendjen e shumë klientëve.  Për të reklamuar biznesin tuaj zgjidhja e duhur është platforma e marketingut online, Matura Shtetërore Business.

Ja disa prej përfitimeve të reklamimit online në Matura Shtetërore Business

– Ju mund të shfaqeni kudo dhe të gjindeni më thjeshtë.
– Zvogëlon kosto dhe shkon përtej kohës
– Zgjeron aktivitetin e biznesit tuaj
– Ke një sërë paketash marketingu me një sërë ofertash
– Maksimizoni shitjet online
– Prezantoni produkte dhe shërbimet në mënyre serioze
– Tërhiqni vizitorë me ofertat më të fundit
– Këto reklama mund të ndryshohen shpejtë dhe thjeshtë

Si të reklamoni biznesin tuaj tek Matura Shtetërore Business?

Mjaft thjeshtë me vetëm një Klik duke vizituar dhe direkt mund të kontaktoni me një nga operatorët në Matura Shtetërore
Me një reklamim online në platformën e marketingut online ju rrisni aktivitetin e biznesit tuaj dhe lehtësojani klientëve punën për tju gjetur.
Reklamimi tek ne përfshin edhe reklamimin ne rrjete sociale pra është një reklamim 360 grade.
Qëllimi i Matura Shtetërore Business është një reklamim sa më serioz dhe shërbime sa më të përgjegjshme për klientet e tij.

Avantazhet e biznesit online
Fitoni popullaritet nga ky reklamim serioz.
Reklamim online për biznesin është një pasqyre e plotë, e qartë dhe kreative e produktit apo shërbimit që ofrojmë. Mos humbisni kohë por bëjeni tani !

PARTNERËT TANË:

Plotësimi i Formularit A1z – Matura Shtetërore 2020

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Formulari A1Z plotësohet nga:

  • Kandidati që ka përfunduar shkollën e mesme para vitit 2020 dhe që ka detyrim për të dhënë një ose disa provime të Maturës Shtetërore:
  • Kandidati që ka kryer arsimin e mesëm jashtë vendit, i cili pasi ka bërë njehsimin e diplomës në komisionin përkatës, në QSHA, rezulton se ka detyrim për të dhënë një ose disa provime të Maturës Shtetërore;
  • Kandidati që ka përfunduar shkollën e mesme në Shqipëri ose jashtë vendit, që nuk kanë detyrim për të dhënë provime në MSh 2020, por që dëshiron të vazhdojë studimet në Institucionet e Arsimit të Lartë (IAL).

Kandidati për të plotësuar formularin A1Z, duhet të paraqesë tek mbikëqyrësi një vërtetim të lëshuar nga KMSH e ZVA, i cili pasqyron provimet që ai ka dhënë dhe rezultatet që ai ka marrë në to. Vërtetimi, vec gjeneraliteteve duhet të ketë edhe këto të dhëna:

  • Provimet e detyruara dhe vlerësimet e shkallëzuara të secilit provim, nëse ato rezultojnë të fituara nga kandidati
  • Provimin me zgjedhje që dëshiron të mbartë kandidati dhe vlerësimin e shkallëzuar të tij.
  • Vërtetimi pas përfundimit të aplikimit i bashkëngjitet kopjes së formularit A1Z, që mban shkolla dhe dorëzohet në QSHA, 5 ditë pas përfundimit të aplikimeve.

 

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Publikohet Formulari A1 dhe A1Z – Matura Shtetërore 2020

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Si asnjëherë më parë, procesi i Maturës Shtetërore nis që në nëntor, vetëm dy muaj pasi nxënësit nisën vitin e fundit të shkollës së mesme.

APLIKIMI PER PROVIME 

provimet

Shumë pak maturantë janë në dijeni që aplikimet për provimet e maturës kanë pak ditë që kanë nisur. Të paktën kështu thonë afatet e përcaktuara në urdhrin 58 të QSHA-së, që mban datën 11 nëntor, por që është publikuar vetëm një ditë më parë. Procedura e aplikimeve është e njëjtë, nga portali qeveritar në atë të maturës. Afatet e aplikimeve janë ato që afrohen gjithnjë e më shumë, vit pas viti.

“Maturanti/kandidati bën aplikimin online, fillimisht në portalin qeveritar ealbania, në periudhën 15 nëntor-13 dhjetor 2019, dhe më pas në portalin ‘Matura Shtetërore’ 2020, në periudhën 18 nëntor13 dhjetor 2019”. Si gjithnjë, besohet që në fund të këtij afati të ketë edhe pak ditë në dispozicion për maturantë, të cilët për arsye të ndryshme nuk aplikojnë brenda kohës së përcaktuar.

Ndaj, rregullorja lë shteg të hapur edhe për ta. “Aplikimi në portalin ‘Matura Shtetërore 2020’ bëhet edhe sipas afateve të vendosura nga QSHA”.

Çdo gjë do të jetë transparente. Pas plotësimit të formularëve, maturantët do të kenë mundësi të verifikojnë bazën e të dhënave që kanë plotësuar dhe të saktësojnë në rast gabimi. Një kopje e zgjedhjes fillestare që kanë bërë do të afishohet në shkollë dhe deri në datën 10 janar mund të bëhen korrigjime të mundshme. Ashtu si aplikimet, e gjithë procedura formale, që nga lista e qendrave për provime e deri te të dhënat e maturantëve, do të mundësohet në kohë rekord, me qëllimin për t’i paraprirë procesit të garës në universitete. Ndërkohë që maturantët testohen, të dhënat e tyre, bashkë me ato të vitit të fundit, do të kalkulohen nga shkollat për t’ia nisur QSHA-së dhe më pas IAL-ve, të cilat do të përzgjedhin më të mirët bazuar mbi to.

FORMULARET 

formulari

Formulari A1 për maturantët aktualë dhe A1Z për ata të viteve të kaluara do të plotësohen në rrugë elektronike dhe vetëm brenda shkollës, me ndihmën e një mbikëqyrësi. Brenda shkrimit është një kopje e dokumentit, në të cilin paraqiten, përveç gjeneraliteteve, të dhënat shkollore dhe të dhënat lëndore, që duhet të plotësohen saktë. Nga këto, një pjesë plotësohen nga maturanti dhe një pjesë nga mbikëqyrësi, që s’është tjetër veçse një person i ngarkuar nga shkolla për të mbajtur përgjegjësi për mbarëvajtjen e procesit.

Maturantët do të duhet të përcaktojnë që në krye të herës armën e tyre të fortë, që do t’i ndihmojë ose jo në garën e mëtejme për në universitet. Kimi, Fizikë, Biologji, Histori, Gjeografi, Qytetari e Psikologji, Filozofi e Sociologji apo Ekonomi janë tetë alternativat. Por nuk do të jetë vetëm lënda me zgjedhje ajo që përcaktohet në formularin e parë të aplikimeve për në universitet. Përveç saj kërkohet edhe gjuha e huaj, ku maturanti dëshiron të testohet.

Një opsion, nëse synon shkollimin jashtë vendit apo jo, kërkon numrin e saktë të maturantëve, për të cilët QSHAja është e detyruar të prodhojë kartonin e diplomës në kohë, brenda datës 1 korrik, me qëllim që ata të mos humbin shansin e aplikimit. Maturantët duhet të kenë kujdes tani që formulari i aplikimit të printohet dhe të ruajnë një kopje të tij deri në përfundimin e maturës. E-maili dhe numri i telefonit të shënuara në formular doemos duhen të jenë të saktë, pasi janë kanalet e komunikimit për ecurinë e nxënësit deri në fund të Maturës Shtetërore.

Rregullorja e re, telefoni me vete penalizon maturantët në provim

Ministria e Arsimit është më e vendosur se kurrë që këtë vit të mos lejojë që teza të dalë jashtë ambienteve të provimit. Pas disa viteve mosfunksionim të zhurmuesve dhe penaliteteve të shumta, rregullat janë ashpërsuar edhe më shumë. Telefoni, që çdo vit ka fotografuar tezën që në minutat e para të nisjes së provimit, do të jetë penalitet për maturantët. Këtë vit, thjesht marrja e tij me vete i përjashton nga provimi dhe rezultati nuk iu njihet. Kështu, nëse deri vjet e merrnin me vete për ta mbyllur në mjedise të përcaktuara, tashmë as nuk do të lejohet. Përveç kësaj, maturantëve u duhet të mësojnë më tepër për të siguruar më shumë pikë që të marrin një notë kaluese. Për një notë 5 nuk do të mjaftojë vetëm 20% e pikëve totale, por do të nevojiten 25%. Krahas shtrëngimeve për vlerësimin e dijeve në test, nga ana tjetër, Ministria e Arsimit ka lëshuar dorën me rregullat e mosnjohjes së provimit. Prishja e qetësisë në ambientin e provimit nuk do të jetë më kriter për të përjashtuar një maturant nga provimi. E njëjta gjë ndodh dhe me bar-kodin e sekretimit të testit, që nuk do të jetë më arsye për të mos i njohur rezultatin një maturanti.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

Detyrat dhe të drejtat e maturantit/kandidatit Maturës Shtetërore 2020

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png

 • Maturanti/kandidati paraqitet në qendrën e provimit 1 orë e 30 minuta përpara fillimit të provimit dhe duhet të ketë dokumentin e identifikimit si dhe mjetet e nevojshme: laps. vizore, kompas, makinë llogaritëse të thjeshtë.
 • Maturanti/kandidati pasi merr testin nga AP, kontrollon gjendjen fizike të testit (është i palexueshëm, mungon ndonjë faqe etj), si dhe nëse është lloji i testit që ka kërkuar në formularin AI/A1Z. Nëse vërehen parregullsi kërkon test tjetër nga AP, duke plotësuar një deklaratë për marrjen e testit.
 • Maturanti/kandidati plotëson testin me stilolaps me një ngjyrë (të zezë ose blu).
 • Në pyetjet me alternativa, maturanti/kandidati rrethon vetëm shkronjën përbri përgjigjes së saktë. Nëse maturant/kandidati rrethon më shumë se një alternativë, ose nuk rrethon asnjë alternativë, vlerësohet me 0 pikë.
 • Maturantët e seksioneve dygjuhëshe shkollore vendosen nga QSHA në një mjedis, për shkak të monitorimit nga përfaqësitë përkatëse dhe në zbatim të marrëveshjeve dypalëshe.
 • Maturantëve/kandidatëve me aftësi të kufizuar, të përkohshme ose të përhershme, me kërkesën e prindit, u krijohen kushte të përshtatshme për zhvillimin e provimit. Për ata që nuk mund të lexojnë apo të shkruajnë, PAP autorizon një prej AP. jo të profilit, për plotësimin e testit sipas përgjigjeve të dhëna me gojë nga maturanti/kandidati
 • Maturantëve/kandidatëve të paraburgosur u sigurohen kushtet për zhvillimin normal të provimeve, në mjedise të posaçme nën mbikëqyrjen e përfaqësuesve të autorizuar të policisë, pa uniformë dhe pa armë.
 • Maturantë/kandidatët që dorëzojnë testin, nënshkruajnë për dorëzimin e tij në listën që disponon AP.
 • Maturantë/kandidatët që dorëzojnë testin e provimit përpara kohës së përcaktuar, nuk mund të dalin nga qendra e provimit para kohës së përfundimit të provimit. Ata grumbullohen brenda qendrës së provimit, në një mjedis të përcaktuar më parë.
 • Kur maturanti/kandidati vëren ndonjë shkelje të Rregullores së provimit, ai ka të drejtë të informojë AP, PAP dhe përfaqësuesin e MASR.
 • Maturanti/kandidati ka të drejtë të kërkojë fotokopjen e testit të tij pas përfundimit të të gjitha provimeve.
 • Nuk ka rivlerësim të testit.
 • Maturantëve/kandidatë të cilët paraqiten në qendrën e provimit dhe/ose konstatohen gjatë provimit me celular përjashtohen nga të gjitha provimet e maturës shtetërore dhe kanë të drejtë ti japin ato pas një viti.

Bëjeni Share që të informoni shokët: Share-512.png