December 5, 2023

Për të dytin vit radhazi është mbajtur në Tiranë, Kongresi Kombëtar Studentor në Shqipëri. Studentët diskutuan problematika të ndryshme nga braktisja e auditorëve deri tek krijimi i 4 mensave pranë rezidencave studentore të kryeqyetetit një iniciativë e ndërmarrënjë vit më parë nga vetë ata.

Universitetet shqiptare humbasin mesatarisht rreth 3 mijë studentë në vit. Kongresi studentor për të dytin vit radhazi analizoi fenomenin e braktisjes së auditorëve. Për akademikun Artan Fuga në universitet shqiptare janë mbledhur kaq shumë probleme sa bota universitare ka nevojë për një politikë të re, kompetenca të drejta dhe akses në vendimarrje.

“Me një politikë të re unë kuptoj kompetenca të drejta , detyra, akases në vendimarrje, sistem vlerash që duhet shpërndar më mirë mes aktorëve që përbëjnë universitetet , do të thotë drejtuesit , administrata , pedagogët, studentët.”

Jasmina Sengla, studente e fakultetetit të shkencave  sociale ngriti shqetësimin për shërbimet që merr nga karta studentore. Thotë se do ishte më e udhës të kishin më shumë mbështetetje sigurimin e literaturës.

 “Ne na vijnë oferta nga dyqane shumë të shtrenjta që janë për veshje apo për syze ndërkohë që faktikisht nevojat e një studenti shqiptar nuk janë ende në ato lloj normash. Ne kemi nevojë për mensa, për akses në literaturë.”

6600 firma të studentëve dhe pedagogëve të mbledhura një vit më parë nuk mjaftuan për ndërtimin mensave publike pranë rezidencave studentore në kryeqytet. Kongresi studentor synon të vazhdoj të luftojë për krijimin e katër mensave t krijimin e katër mensave të tilla ku studenti të konsumoj vaktet ushqimore me çmime të pranueshme.

150 studentë nga Shqipëria, por dhe nga trevat ishin pjesë e këtij kongresi ku ndanë mes tyre eksperiencat. /SHQIPTARJA.COM/

Shpërndaje tek shokët që të informohen

Lini një koment

Discover more from Matura Shtetërore 2024

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d