images.jpg

Inxhinieri Elektrike vs Inxhinieri Elektronike

Inxhinieri Elektrike dhe Inxhinieri Elektronike janë dy degë në fushën e Inxhinierisë. Nëse shikojmë prapa, në një moment të kohës, ekzistonte vetëm inxhinieri elektrike si fushë e studimit të energjisë elektrike, elektronikës dhe elektromagnetizmit. Megjithatë, me përhapjen e pajisjeve, dhe qarqeve, dalëngadalë një fushë e re e inxhinierisë doli nga inxhinieria elektrike që sot njihet si inxhinieri elektronike. Dallimi midis inxhinierisë elektrike dhe inxhinierisë elektronike është ende diçka për të cilën shumica e njerëzve mbeten të hutuar. Duke folur teknikisht, elektronika mbetet një pjesë e inxhinierisë elektrike megjithëse inxhinieria elektrike ndalet në fushat ku elektronika fillon të marrë përsipër. Megjithatë, në shumë vende, nuk bëhet asnjë dallim dhe inxhinieria elektrike përdoret për t’iu referuar inxhinierisë elektronike. Në shumë Universitete, inxhinieria elektronike është vetëm një pjesë e inxhinierisë elektrike ose është e përqendruar dhe kandidati thuhet se ka bërë inxhinieri elektrike në elektronikë.

Për inxhinierinë elektrike dhe elektronike, nga një kandidat kërkohet të ketë një themel të fortë në matematikë dhe fizikë, dhe këto dy lëndë formojnë një pjesë të madhe të të gjitha koncepteve që mësohen në këto dy fusha të inxhinierisë. Ai gjithashtu duhet të ketë një mendje teknike me aftësi për të zgjidhur të gjitha teoritë dhe probleme numerike.

Inxhinieri Elektronike

Inxhinieri elektronike është një disiplinë e inxhinierisë elektrike e cila përdor përbërës elektrikë jo linearë dhe aktivë (siç janë pajisjet gjysmëpërçuese , veçanërisht transistorët dhe diodat ) për të ndërtuar qarqe elektronike, pajisje, qarqe të integruar dhe sistemet e tyre.

Në thelb çdo pajisje që përdor energjinë elektrike si forcë lëvizëse bëhet një pjesë e studimit në inxhinierinë elektronike. Një pjesë e madhe e inxhinierisë elektronike vjen nga kursi i inxhinierisë elektrike pasi ka shumë ngjashmëri dhe gjithashtu sepse baza e dy kurseve mbetet energjia elektrike.

Inxhinieri Elektrike

Me ardhjen e energjisë elektrike, inxhinieria elektrike u bë përparësia më e lartë e studentëve në pjesën e hershme të shekullit të 20-të. Merret me energjinë elektrike, prodhimin e energjisë dhe shpërndarjen dhe kontrollin e energjisë elektrike. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, inxhinieria elektrike u bë më e gjerë dhe shpejt përfshiu fuqinë, sistemet e kontrollit, elektronikën dhe gjithashtu telekomunikacionin.

kolegji universitar qiriazi (4).mp4_snapshot_00.03.886

Diferenca midis Inxhinierisë Elektrike dhe Inxhinierisë Elektronike

Studentët që studiojnë inxhinierinë elektronike e gjejnë veten në mes të aplikacioneve të tensionit të ulët dhe përbërësve elektrikë, siç janë TV, kompjutera dhe pajisje telekomunikuese. Inxhinierët elektrikë nga ana tjetër specializohen në prodhimin dhe shpërndarjen e energjisë elektrike me tension të lartë. Inxhinierët elektrikë janë të trajnuar dhe të aftë në hartimin dhe zhvillimin e sistemeve të transmetimit elektrik, konvertuesit elektronikë me fuqi të lartë, sistemet e energjisë diellore, turbinat e erës etj.

Inxhinieri elektronikë përqendrohet në pajisjet kompjuterike që përfshijnë motherboard dhe IC, TV dixhitale, telefonat mobil, MP3, DVD dhe pajisjet të tjera të panumërta.

Dallimi më i madh midis inxhinierisë elektrike dhe elektronike qëndron në madhësinë e rrymës që ata studiojnë.

Ndërsa inxhinieria elektrike përdor rrymaa të mëdha, inxhinieria elektronike studion rrymë elektrike me madhësi të ulët dhe përdorimin e saj në përbërësit elektrikë, ndërtimin e qarqeve të integruar dhe kontrollin e pajisjeve. Me fjalë të thjeshta, ndërsa inxhinieria elektrike hedh theksin në prodhimin dhe shpërndarjen e energjisë, inxhinieria elektronike përqendrohet në komunikimet dhe pajisjet kompjuterike të përdorura në jetën e përditshme.

Shpërndaje tek shokët që të informohen

Lini një koment

%d bloggers like this: