February 2, 2023

Në vitin 2023, 36 nga 100 universitetet më të mira globale do të jenë në Europë. Kjo është një rritje e konsiderueshme nga 28 universitete që nga publikimi i raportit të “Times Higher Education Rankings World University 2011”.

Megjithatë, nuk është performanca më e mirë në 13 vitet e fundit, pasi vendet europiane kishin 42 universitete në listën e 100 më të mirëve në 2016. Përveç tre universiteteve britanike, përkatësisht Universiteti i Oksfordit, Universiteti i Kembrixhit dhe Imperial College London ( ICL), vetëm ETH Zurich i Zvicrës është renditur në Top 10 në 13 vitet e fundit. Si kanë ndryshuar universitetet më të mira në Europë në dekadën e fundit dhe cilat vende europiane po ecin mirë për sa i përket universiteteve më të mira?

Renditja e universiteteve botërore të Times Higher Education është një listë popullore e publikuar çdo vit, e cila në vitin 2023 përfshin 1799 universitete nga 104 vende dhe rajone. Lista është përgatitur bazuar në 13 tregues që matin performancën e një institucioni në katër fusha: mësimdhënie, kërkime shkencore, transferim njohurish dhe perspektivë ndërkombëtare.

Të qenit në Top 10 është shumë prestigjioze për universitetet kryesore dhe, çuditërisht, universitetet në Shtetet e Bashkuara dhe në Mbretërinë e Bashkuar dominojnë renditjen e Top 10. Vetëm 13 universitete të ndryshme kanë arritur të fitojnë renditjen Global Top 10 që nga viti 2011. Katër prej tyre janë në Europë, ndërsa nëntë të tjerat janë në SHBA.

Universiteti i Oksfordit u emërua universiteti më i mirë në botë për të shtatin vit radhazi në renditjen e 2023 Times Higher Education. Universiteti i Kembrixhit ishte gjithashtu në Top 10 për të gjithë atë periudhë kohore, ndërsa ICL arriti të qëndrojë në listë për 11 vjet.

ETH Zurich i Zvicrës u rendit i nënti në 2016 dhe 2017, dhe i dhjeti në 2018. Ndër institucionet amerikane të përmendura në Top 10 në këtë periudhë ishin Universiteti i Harvardit, Universiteti Stanford, Instituti i Teknologjisë i Masaçusetsit (MIT), Instituti i Teknologjisë në Kaliforni, Universiteti Princeton , Universiteti i Kalifornisë Berkeley, Universiteti Yale, Universiteti i Çikagos dhe Universiteti i Pensilvanisë. Në renditjen e Times 2023, 15 universitete europiane u renditën në mesin e 50 institucioneve më të mira në botë dhe 36 ishin në 100-shen më të mirë.

Përveç Oksfordit, Kembrixhit, ICL dhe ETH Cyrihut, këto përfshijnë University College London (22), Universiteti i Edinburgut (29), Universiteti Teknik i Mynihut (30), LMU Munich (33), King’s College London (35), Shkolla e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër (37), École Polytechnique Fédérale de Lausanne (41), KU Leuven (42), Universiteti i Heidelberg (43), Paris Sciences et Lettres – PSL Research University (47), dhe Instituti Karolinska (49).

Cilat universitete janë mirë në Europë?

Në renditjen e Times 2023, 15 universitete europiane u renditën në mesin e 50 institucioneve më të mira në botë dhe 36 ishin në 100-shen më të mirë. Përveç Oksfordit, Kembrixhit, ICL dhe ETH Cyrihut, këto përfshijnë University College London (22), Universiteti i Edinburgut (29), Universiteti Teknik i Mynihut (30), LMU Munich (33), King’s College London (35), Shkolla e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër (37), École Polytechnique Fédérale de Lausanne (41), KU Leuven (42), Universiteti i Heidelberg (43), Paris Sciences et Lettres – PSL Research University (47), dhe Instituti Karolinska (49).

Renditja e universiteteve botërore – 25 më të mirët në Europë

  Renditja në Europë               Shteti                  Emri i Universitetit                                Renditja globale

 

Ngritja e jashtëzakonshme e Kinës

Në vitin 2023, një nga ngjarjet më të rëndësishme akademike është ngritja e Kinës. Në Top 100 janë shtatë universitete nga Kina kontinentale, numri më i lartë për këtë vend që nga viti 2011. Kina nuk kishte më shumë se tre universitete në Top 100 deri në vitin 2020. Numri i universiteteve në Kinën kontinentale në renditje u rrit nga tre në shtatë midis 2019 dhe 2023. Janë gjithashtu pesë universitete në Hong Kong që renditen në Top 100 këtë vit.

Numri i universiteteve më të mira në Top 100

Universiteti Tsinghua (16) dhe Universiteti i Pekinit (17) janë institucionet më të mirë renditura nga Kina, duke marrë rezultate të përgjithshme përkatësisht 88.2 dhe 88.1. Rezultati i ICL, i cili u rendit në vendin e dhjetë këtë vit, është 90.4. Kjo sugjeron që këto dy universitete kineze po i afrohen potencialisht një përparimi në renditjen e Top 10.

Kina kohët e fundit ka kaluar gjithashtu SHBA-në në prodhimin e kërkimit shkencor. Kina publikoi 23.4 % të punimeve shkencore në botë midis 2018 dhe 2020 sipas një raporti të Institutit Kombëtar të Politikës së Shkencës dhe Teknologjisë të Japonisë (NISTEP).

Burimi: Gazeta Dita

Shpërndaje tek shokët që të informohen

Leave a Reply

%d bloggers like this: